KILAUAN MUSTIKA

By: musalmah othman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 11-Sep-2009 21:56 Email | Share | | Bookmark
TEMPAHAN/HASIL JAHITAN 09[002]/2009

 
 
 
View all 26 photos...
Koleksi kali ni kebanyakan Yaya yang jahit. Baju Mai, katanya baju majlis nikah rakannya...
1a. Leher - beliau minta 3 warna sahaja, hitam, silver n putih utk dipadankan dgn sampin lelaki


1b. Tangan

Baju kedua dari Mai. Kepunyaan kakak saudaranya..
2a. Badan baju (kebaya) - EOM & beriring


2b. Bawah badan baju - taburan bunga2 kecil

2c. Tangan - EOM juga

Baju Puan Tini - from kl to Melaka ambik baju then singgah Sbn tempah manik (masa 1st day puasa), dan nampaknya Pn Tini berpuashati dgn hasil Yaya kali ni.. tak sio2 tempah baju n manik berbatu2 jauhnya (minat betul ddn corak rimau - hehe ingat lagi tahun dulu rimau warma hitam...)
3a. Badan baju (kebaya) - sisik ikan n beriring guna 2 manik sahaja


3b. Tangan - Pn Tini pilih design ni - mudah kerja kalau customer dah tau apa corak pilihannya

3c. Tangan n badan baju

Baju kedua dari Pn Tini
4a. Leher

4b. Badan baju - sekuntum bunga besar

4c.Tangan - paten alibaba


Baju Puan Azizah RHB
5a. Tangan

5b. Badan - highlight d sulaman

Baju kedua Azizah
6a. Tangan manik tabur

6b. Depan kebaya - pintalan

Baju ketiga dari Azizah - umanggg.. banyak baju raye dia, ni ada lagi 1 pasang tgh jht.. jeles jeles...
7a. Tangan manik tabur juga

7b. Depan kebaya - beriring

Ini baju Alia yg saya tambah bawah badan baju.. Ingat nak jahit bunga2 bentuk pyramid mcm lehernya, tapi tak bole sebab kainnya tak bercantum dgn lining. Berat jadinya..
8a. Ini je dapat buat... Alhamdulillah, Alia suke.. siap bagi kueh raye... time kasih dikkk..


9. Baju dari Aily.. ada lagi 3 pasang, sepasang je lum siap...

Skg banyak kain jenis pelangi, rasaya corak ni sesuai..

10. Baju jiran saya, Zee.. tangan alibaba.. minta saya tlg jahit sebab tailor ni tgh banyak jahit baju.. termasuk baju anak buah saya...lepas sahur saya jahit, paginya saya kasi dia.. wah hepi bukan main... baju anak buahku jangan tak siap pula...


Sunday, 6-Sep-2009 05:10 Email | Share | | Bookmark
TEMPAHAN/HASIL JAHITAN 09[001]/2009

 
 
 
View all 26 photos...
Sebenarnya berchentaa tul nak update fp ni, tapi takut keadaan akan menjadi bertambah rumit (pening dgn gbr2), baik update skg. Dahlah pinjam kamera anak, dah membebel penuh dek gbr manik.. (lgpun rasa rugiiii je masa.. baju bertimbum nak dijahit)

Mulakan dgn baju "transformasi"..
Alia dari Seremban 2. (pernah tempah baju utk perkahwinan adiknya dulu). Baju tunang katanya. Mungkin dia beli readymade, dah siap manik. Minta saya tambah sikit, sebab nak nampak meriah..
1a. Asalnya leher gini...

Saya tambah dedaunan, mutiara n buah rantai...


1b. Asal Tangannya....

Siap tambah..

Baju Puan Jamilah (isteri En Halim Pesuruhjaya Sumpah), tempah tiap kali raye...Yaya jahit ketiga2 baju Pn Jamilah..
2a.Asalnya gini... (badan baju - gambar sebenar badan baju sebelum jahit lupa ambik)

Dah ditransform..



2b. Tangannya, dia pilih design ni..

Baju ni, adik yg bekerja di kedai gambar tempat saya selalu cuci gbr. Kesian dia, tailor dah silap buat design leher baju dia. Dia nak patern lain, tailor buat lain. So, tailor buka balik, kain dia rosak sikit (ada kesan koyak) n kain lapik warna putih nampak sgt. Muka nak nangis je mintak tlg jahit, anak saya pun kesian... Buatlah bu.. kesian kakak tu.. Budget dia tak tinggi, katanya janji dapat tutup kecacatan bajunya. Gambar asal tak snap.
3. Lehernya kedudukan asal pun dah lari.


Ada nampak sikit kesan koyak kat sini..

4. Baju Puan Jamilah juga..Highlight di sulaman..




Baju ketiga dari Puan Jamilah. Design simple je..
5a. Leher dan tangan

5b. Badan

Dari aily tailor
6. Tangan + sisik ikan 4 segi..


Baju ke 2 dari Aily, arrow + labuci n mutiara kat atas
7a. Tangan

7b. Leher

Baju ke 3 dari Aily
8. Tangan, manik tabur

Iklan... Dahlah ibuuuu... p masakkkkk asik jahit manik je...


Quote:
Yan - la ni akak tengah buat bahagian bawah baju plak. Nak match dengan bahagian atas... macam ada problem la plak. Lagipun manik asal yg dia guna langsung tak sama dgn manik akak. Tgh pikir2 ni...nak tambah lebih2 berat lak jadinya, lining nya tak sambung dgn kain..
Dana - TQ.. badan baju nya dah siap.. nanti akak paste
Izan - kita dah p tgk baju raye awak tu.. jeles ni.. tapi kita tak reti nak p ngomen
Eeda - tulah, akak harap Alia pun suka..


Thursday, 27-Aug-2009 23:28 Email | Share | | Bookmark
TEMPAHAN/HASIL JAHITAN 08[002]/2009

 
 
 
View all 10 photos...
Alhamdulillah... nampaknya tahun ni tempahan masih boleh kami laksanakan.. walaupun banyak lagi yg belum siap dan masih on the way, saya bersyukur kerana Yaya dapat membantu.

Saya siap/dahulukan baju mereka yang tinggal jauh dari kawsan rumah saya. (yg kirim melalui pos). Bimbang ada masalah. Mana tahu, kurang berkenan ke, nak tambah manik2 ke.. Namun, alhamdullilah, setakat ni takda masalah. Farah (baju sulaman yg 2 pasang), amat berpuashati. Baju Haida, hari ni akak pos ye.. harap berpuashati juga.

Ada yg hantar sms tanya apa2 tips, kalau saya lewat reply, maafkan saya. Maklumlah bulan puasa ni.. terkejar2... macam2 perlu dilaksanakan..harap faham ye. Namun, kalau saya betul2 free, saya akan tlg walaupun lambat...

K, hasil kerastangan Yaya kali ni...

Baju Reen (sabahan), bertugas di Sbn... Highlight di sulaman benang..
1a)Badan baju



1b) Tangan

2a) Baju kedua dari Reen - tangan sahaja. Manik tabur

3a) Baju ketiga dari Reen - Leher dan tangan. Manik tabur juga.

3b) Close up leher - gmbr tangan lupa snap

Yang lain2 dibawah ni saya yg jahit, tempahan dari Aily tailor..
Saya dah kata, nyonya tu kot paten tu, paten tuuuuu gak yg dia tempah..
4) Tah dah brapa helai tah paten ni. takut sangat nak cuba paten baru, katanya customer dia dah berumur n tak suka sarat2 n bnyak warna. siap pantau tu warna apa nak letak...

5) Dari nyonya tu gak

6) Baju kedua dari guru HEM sek saya dulu..


Quote:
Eja - banyak lagi nak jahit ni ja, disana menanti, disini menunggu...
Nora - tak letak manik pun dah cantik kan, sayang sebenarnya nak kacau sulaman benang tu...



Monday, 17-Aug-2009 07:44 Email | Share | | Bookmark
TEMPAHAN/HASIL JAHITAN 08[001]/2009

 
 
 
View all 9 photos...
Tempahan raya ni sebenarnya.. Semua baju dibawah ni, tuannya saya tak pernah jumpa. Maaflah kalau silap nama..

1a. Haida tak silap nama tuanpunya baju ini. (hantar melalui poslaju)
Minta highlight di sulaman. Lengan baju.

1b. Badan baju.

2a. Baju kedua dari Haida. Lengan

2b. Badan baju

3a. Baju Guru HEM di sekolah rendah saya dulu. Kakak saya sebagai orang tengah.

3b.

3c. Badan baju

4. Lupa nama tuannya, terima melalui poslaju juga, minta patern queen.

5. Queen juga


Quote:
Akak ada ajar paten queen kat FP ni... cari ye..


Thursday, 23-Jul-2009 13:44 Email | Share | | Bookmark
TEMPAHAN/HASIL JAHITAN JULY 2009

 
 
 
View all 10 photos...
1a) Baju isteri kepada pegawai paling kanan di IPD Cheras (Boss Besar suami saya)
Kain sifon, oleh kerana ini kali pertama Puan .. (nama dan identiti di rahsiakan ) menerima hasil kerjatangan saya, saya belum banyak mengetahui citarasa Puan. Namun dari pergaulan kami, saya rasakan warna dan design ini sesuai untuk beliau. Mudah2an..
Badan baju saya rekakan 2 kuntuman bunga dan manik tabur

1b.

1c) Tangan

2a) Baju Cikgu Rhodiah, tangan alibaba juga. Berminat dengan hasil baju saya tempohari, cuma saya ubah sedikit. Memandangkan pergelangan tangannya agak lebar, saya buat batu + sisik ikan.

2b)

2c) Keseluruhan alibaba

3a) Baju aunty kepada cikgu Rhodiah. (Namanya saya tak tau) Untuk dipakai menghadiri perkahwinan cucu sulungnya nanti. Batu empat segi + sisik ikan.

3b)

4) Baju kedua dari beliau. Kedua2 baju dibawah paten biasa, cuma bantuan utk kwn2 untuk padanan warna je

5) Tempahan dari Aily. Nyonya tu tak sudah2 dgn pintalan 4 dara . Layannn je lah.


DENGAH INI SAYA UMUMKAN, TEMPAHAN MASIH DI BUKA, CUMA KAMI TERIMA DESIGN YANG TERTENTU SAHAJA..


Quote:
Ija - batu yang warna oren. P shopping ajak akak tau Ja
Tok Janggut - Tkasih Tok. Hepi saya Tok sampai umah... SBN - PD bukannya jauh ye Tok. Saya juga minat dengan seni yang Tok ada, dan jadi malu kalau Tok tengok seni fotografi saya
Dana & Yan - Hijau jugek ye, bagus selalu tgk benda2 hijau ni


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net